Maak kennis met Edo Lemans, een betrokken en enthousiaste collega binnen onze infradivisie. Al vele jaren zet hij zich in om samen met zijn collega’s diverse infraprojecten te realiseren. Daarom weet hij als geen ander wat voor uitdagingen dit werk met zich meebrengt en dat wil hij graag met jullie delen.

KAN JE EEN OMSCHRIJVING GEVEN VAN JULLIE OCHTEND?
Als voorman kom ik altijd als eerste op de werken en zorg ik dat de koffie klaarstaat voor iedereen. Ik vind het altijd fijn als iedereen op tijd is, zodat we rond kwart voor zeven een praatje in de keet kunnen maken. Om zeven uur zetten we alle spullen klaar en dan gaan we aan de slag.

HOE BEREIDEN JULLIE ALLES VOOR BIJ EEN NIEUWE WERF?
Meestal ga ik in gesprek met de uitvoerder en betrekken we het inhuurpersoneel, zodat iedereen weet hoe alles loopt en wat we gaan doen. Ook hier is een praatje in de keet belangrijk. Verder doorlopen we het werk buiten, zodat iedereen er een beeld bij kan vormen.

HOE PROBEREN JULLIE REKENING TE HOUDEN MET LASTIGE FACTOREN?
Wanneer het werk nog niet bezig is, kijk ik samen met Maarten of een andere uitvoerder alvast naar de tekeningen. Zo kunnen we moeilijke punten m.b.t. het riool en dingen waar we op moeten letten – kabels en leidingen- bespreken. We krijgen dan advies of komen samen tot een oplossing.

HOE ZIET DE MIDDAG ERUIT?
Een beetje hetzelfde. Het is gewoon de hele dag werken en rond half een hebben we pauze. De werkdagen zijn rond de acht uur en zijn vaak kwart voor vier klaar. Er wordt bij ons nauwelijks overgewerkt, maar na het werk wil ik nog wel eens inmetingen met GPS-meetapparatuur doen. Zo hebben we alles op papier staan en is alles goed geregistreerd. Wel hebben we daarvoor meestal met zijn allen de werf opgeruimd.

WAT ZIJN DE GROOTSTE UITDAGINGEN DIE JIJ KAN ERVAREN TIJDENS JE WERK?
We zitten in de grond waarbij je altijd dingen tegenkomt die niemand weet. Zo is het onmogelijk om van te voren in de grond te kijken en met bepaalde factoren rekening te houden. We komen iedere dag weer nieuwe dingen tegen en dat brengt steeds weer nieuwe uitdagingen met zich mee. Een goed voorbeeld is het werk hier in Dessel. We moesten bij een kruispunt aan de slag en dat is vaak al redelijk complex, aangezien daar alle kabels en leidingen door elkaar heen lopen. Er moest onder het kabelpakket een riool aangelegd worden. Bovendien moest hier ook een Sifonput – put van een bij een – op vier en een half meter diepte komen te liggen. Bij een dun kabelpakket is dit wel te doen, maar in dit geval was dat pakket ook nog eens zes meter breed, waardoor we flink wat uitdagingen hadden.

HOE HEB JE DAT UITEINDELIJK OPGELOST?
Goede kraanmannen, dat scheelt echt heel veel. We hebben hier met twee kranen onderdoor gegraven en uiteindelijk is het allemaal goed gekomen.

HOE ERVAAR JIJ HET WERKEN IN EEN TEAM?
Ik ben er heel erg voor om een team bij elkaar te houden. Zo heb ik bijvoorbeeld een vaste kraanman die al vijf of zes jaar bij mij werkt. En daarnaast werk ik ook al vijf of zes jaar met mijn vaste collega Stefan. Bij zo’n vaste groep ben je écht op elkaar ingespeeld. Zo kent iedereen zijn taken en weten ze waar ze moeten staan. Kortom, het loopt vloeiend. Ook maakt iedereen in die vijf jaar wat dingen in zijn privéleven mee. Doordat wij al zo lang samenwerken, hangt er een open sfeer waarin zulke zaken bespreekbaar zijn. In mijn ogen hangt er een open sfeer waarbij we te allen tijde op elkaar kunnen rekenen. Ik vind het ook belangrijk dat mijn collega’s dit durven te zeggen, want dan kunnen we ook een beetje rekening houden met elkaar. Echter zijn er ook momenten dat we even ruziën en het niet met elkaar eens zijn, maar ook dat hoort er allemaal bij. Samengevat, we zijn een hechte groep die goed op elkaar zijn ingespeeld.

HOE ZIET HET EINDE VAN JULLIE DAG ERUIT?
Officieel werken wij tot kwart voor vier en dan zitten de acht uur werken erop. Tussen half- en kwart voor vier kijken we met zijn allen of we nog even doorgaan of dat we alvast beginnen met het opruimen van de werf. We willen het altijd netjes achterlaten, maar ook zorgen dat het veilig is door bijvoorbeeld alles af te zetten. Tot slot laden we kwart voor vier de bussen in en gaan we rustig naar huis.

LOPEN ER WEL EENS ZAKEN ANDERS DAN GEPLAND?
Bijna altijd. Ze vragen wel eens: “Hoeveel meter riool kan jij leggen op één dag?” Maar dat kan ik écht niet zeggen. Momenteel staan we op een makkelijke werf, want die ligt niet zo diep. Dan leggen we het riool misschien sneller dan gepland. Echter hebben we ook wel eens hele moeilijke projecten zoals die bij het kruispunt en dan kan het langer duren dan gepland. In de grond kom je gewoon altijd dingen tegen die van invloed op deze snelheid kunnen zijn. Toch is het goed om altijd een planning te maken waar wij ons aan proberen te houden, maar dit loopt vrijwel altijd net wat anders.

WAT MAAKT HET WERKEN IN DE INFRA ZO LEUK?
Het is afwisselend, want je weet nooit wat je hier tegenkomt. Het is zeker niet saai, omdat je altijd bezig bent met mooi projecten. En het is altijd buiten en dat vind ik toch wel heel lekker.

KAN JE JOUW WERKDAG OMSCHRIJVEN IN ÉÉN WOORD?
Divers.

BENIEUWD GEWORDEN?
Bekijk hier alle vacatures!